Néhány héttel ezelőtt a Google Webmestereszközök új opcióval bővült, melyet arra használhatunk, hogy a webhelyünkre mutató rossz minőségű linkeket visszautasítsuk, és így azokat a Google ne vegye figyelembe az oldalunk rangsorolásánál.

Az új opciót ezen a linken érhetjük el miután bejelentkeztünk a Webmestereszközök kezelőfelületére.

Miért is lehet erre szükségünk?

A keresési eredmények rangsorolásánál a Google, elsősorban az oldalunkra mutató linkeket és azok minőségét veszi figyelembe. A Panda és a Penguin algoritmus frissítések után már nem az oldalunkra mutató linkek mennyisége számít, hanem inkább azok minősége (releváns, nem spam szagú oldalakról mutasson felénk). A google a mi oldalunkra hivatkozó webhelyek minőségét, tartalmát is elemzi és így határozza meg a link minőségét is.

Ha nagy mennyiségű, rossz hírnevű oldalakról származó linkek mutatnak a weboldalunk felé, akkor elképzelhető, hogy a Webmestereszközökben a Google már küldött is nekünk figyelmeztetést, hogy természetellenes linkek mutatnak a webhelyünkre. Ha ez megtörtént, akkor ezeket a linkeket meg kell szüntetni, hogy mihamarabb javuljon az oldalunk megítélése, és ne sérüljön a keresőben elfoglalt helyünk.

Amennyiben hasonló probléma adódott, eddig csak annyit tehettünk, hogy kapcsolatba léptünk az oldal tulajdonosával és kértük a kérdéses linkek eltávolítását. Továbbra is ez az amit elsődlegesen tennünk kell. A visszautasított linkek opció akkor kerül a képbe, ha a linkek nem kerülnek eltávolításra. Ebben az esetben látogass el a fenti linkre, ahol megadhatod, hogy mely linkeket nem szeretnéd, hogy a Google figyelembe vegye az oldalad feltérképezése és rangsorolása során.

Jelentkezz be a Webmestereszközök fiókodba és menj a Visszautasított linkek opcióra. Válaszd ki az oldaladat:

visszautasított linkek

Ezután fel kell töltened egy sima txt fájlt a következő tartalommal:

# Contacted owner of spamdomain1.com on 7/1/2012 to

# ask for link removal but got no response
domain:spamdomain1.com
# Owner of spamdomain2.com removed most links, but missed these

http://www.spamdomain2.com/contentA.html


http://www.spamdomain2.com/contentB.html


http://www.spamdomain2.com/contentC.html

A sorok, melyek előtt kettőskereszt (#) van, kommentnek, megjegyzésnek minősülnek, tehát azokat a Google nem fogja figyelembe venni.

A ‘domain:spamdomain1.com’ sor azt jelenti, hogy a spamdomain1.com domainről a mi oldalunkra mutató hovatkozást utasítsa vissza a rendszer.

Ha csak egy oldal bizonyos lapján található linket szeretnénk visszautasítani, akkor annak a lapnak a teljes URL-ét kell megadnunk. Tehát, ha a következő URL-t adjuk meg:

http://www.spamdomain2.com/contentA.html

akkor a spamdomain2.com oldalnak csak a ‘contentA.html’ lapján szereplő hivatkozást utasítjuk vissza.

Egy oldalhoz, csak egy ilyen txt fájlt tölthetünk fel és annak mérete nem haladhatja meg a 2MB-ot. Ha szeretnéd leellenőrizni, hogy kik linkelnek az oldaladhoz lépj be a Webmestereszközökbe, válaszd ki az oldaladat és a bal oldali menüből válaszd a “Forgalom => Az Ön webhelyére mutató linkek => Ki linkeli a legtöbbször => Egyebek”. Itt megvizsgálhatod, hogy mely oldalak hivatkoznak a tiédre.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy normál esetben a Webmestereszközök ezen funkcióját NEM szükséges használni! Csak akkor használd, ha biztos vagy abban, hogy mit csinálsz.