Ebben a Photoshop tutorialban lépésről lépésre elfogunk készíteni egy többszínű fénylő vonalat, amely körbe veszi az alábbi képen látható hölgyet.

 

Első lépésként nyisd meg a szerkeszteni kívánt képet és hozz létre egy új layert. Az új layert az egyszerűség kedvéért nevezzük el Pen tool layer-nek, mivel a Pen tool-al fogunk rajta dolgozni.

Válaszd ki a Pen tool-t a bal oldali menüből. Győződj meg róla, hogy a felső menün a “Paths” opció van kiválasztva a Pen tool-hoz.

Használd a Pen tool-t, hogy megrajzold a vonal formáját. Kattints egyet a kép (amely köré szeretnéd rajzolni a vonalat) felé vagy valahová a bal oldalára, majd kattints még egyet a jobb oldala mellé kicsit lejjebb. A lényeg, hogy fentről lefelé haladj. A második kattintásnál tartsd lenyomva a bal egér gombot és húzd az egeret lefelé egy picit amíg egy szép kanyar nem lesz a vonalban. Ha ez megvan engedd fel az egér gombot és kattints egyet a kép másik oldalán. Ezt ismételd addig amíg nem érsz a kép aljára. Ha kész vagy valami ilyesmit kell kapnod:

 

Ezután válasszuk a Brush tool-t (vagy a ‘B’ gomb) és válassz ki egy neked megfelelő méretet. Ehhez a képhez én a “Soft round 5 pixels” ecsetet választottam. Úgy válaszd ki, hogy ne legyen se túl nagy se túl kicsi, mert ilyen lesz a vonal mérete amely majd körbe veszi a képet.

Ha kiválasztottad az ecsetet, menj vissza a Pen tool-ra, jobb klikk a képen és válaszd a “Stroke path” opciót, ezenbelül pedig a Brush legyen kiválasztva. Kattints az OK-ra, és látni fogod, hogy a Pen tool-al megrajzolt vonal kitöltődik azzal a színnel ami neked be van állítva. Az enter billentyű lenyomásával eltüntetheted a Pen tool-al rajzolt vonalakat. Valami ilyesmit kell, hogy láss:

 

Jelenleg a vonalunknak csak egy színe van. Ahhoz, hogy többféle színből álljon, hozz létre egy új layert. Nevezzük el “színek”-nek ezt a layert. Ezután válasszuk ki a Brush tool-t újra. Keress ki egy nagyobb átmérőjű ecsetet. Én a “Soft round 65 pixels”-t választottam. Ezután kezd el a vonal egyes részeit befesteni tetszőleges színekkel. Nem baj, ha túl vastag a festés, a lényeg, hogy eltakarja a vonalat.

Amint említettem, nem baj, ha a festés túl vastag lett és nem csak a vonalat takarja el. Ezt könnyen ellehet tűntetni. Ahhoz, hogy eltüntesd a nem kívánt szín részeket egy clipping mask-ot kell létrehoznunk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kiválasztjuk a Színek layert. Tartsd lenyomva az Alt billentyűt, az egér kurzor átvált egy kis ikonra, ezzel kattints a Színek és a Pen tool layer közé. Ha jól csináltad akkor az előző festés eltűnik és csak a megrajzolt vonal marad meg az új színekkel.

Ha ez megvan, válaszd ki a Pen tool layert és a blending option-al adj hozzá néhány effectet. Én az alábbi opciókat használtam:

Outer glow:

  • Blending mode: normal
  • Opacity: 95%
  • Spread: 0%
  • Size: 13px

Nekem ez megfelelő, de ha szeretnél több effectet is használni, adhatsz még hozzá inner glow-t, stroke, color overlay-t.

Már csak annyi van hátra, hogy eltüntessük a vonal azon részeit amelyek a lánymögött vannak. Ehhez válaszd az “Eraser tool”-t. Válassz ki egy megfelelő átmérőjű radírt, a lényeg, hogy “soft round” típusú legyen. Ezzel pontosabban lehet kiradírozni a részeket. Én a “Soft round 27 pixels”-t választottam. Kezd el kiradírozni a nemkívánt részeket. Zoomolj, ha szükséges. Nekem ilyen lett a végeredmény:

photoshop keszRemélem sikerült neked is elkészíteni a képet.