Ebben a tutorialban megmutatom, hogyan lehet egy képen látható személy hajszínét megváltoztatni. Az alábbi képen látható eredményt kell kapnod a végén. A képen a Fringe-ből jól ismert Anna Torv látható. A bal oldali kép az eredeti, a jobb oldali pedig a módosított.

hajszn photoshop

Első lépésként nyisd meg a képet amelyet szerkeszteni szeretnél és hozz létre egy új layert. A layer blending mode-ját módosítsd “Soft light”-ra.

A szín palettán válassz ki egy számodra megfelelő színt. Válaszd ki az Ecseteszközt és válassz egy “Soft” ecsetet, ügyelj a következő beállításokra:

  • Hardness: 0%
  • Opacity: 50%
  • Flow: 100%

Ezután kezd el befesteni a hajat. Nem baj ha a haj melletti részekre rászaladsz, később az “Eraser tool”-al törölheted. Használd a zoom-ot, és/vagy válassz kisebb ecset átmérőt a kényesebb részeknél. Ha radíroznod kell a végén, akkor ügyelj, hogy a fenti beállítások ott is meglegyenek.

A jobb alsó sarokban kattints az “Adjustment Layer” ikonra, majd válaszd a “Hue/Saturation” opciót. Ezzel létrehozol egy új layert. Jobb klikk a  “Hue/Saturation” layeren és válaszd a “Create clipping Mask” opciót.

Ezzel lényegében kész is vagyunk. A “Hue/Saturation” opcióval tovább módosíthatod a haj színét, fényességét stb.