Weboldal eladás a Flippán

Weboldal eladás a Flippán

Angol nyelvű weboldalak értékesítésével néha egész szép bevételre tehetünk szert. Egy weboldalt leggyorsabban online aukciós oldalakon lehet eladni, és erre az egyik legalkalmasabb a Flippa.com Ebben a cikkben szeretném megosztani a legfontosabb tudnivalókat a Flippával kapcsolatban, valamint ismertetni néhány hasznos tippet, mely jól jöhet, ha szeretnétek weboldalt eladni.

A Flippa weboldalára ingyenesen lehet regisztrálni, azonban ha oldalt szeretnétek eladni azért már fizetni kell (jelenleg $19). Ezért érdemes csak olyan weboldalt eladásra kínálni, amelyet nagy valószínűséggel meg is fognak venni.

Regisztráció után meg kell erősíteni a felhasználói profilodat, ez általában telefonszám megadásával történik. Nagyon fontos, hogy valós adatokat adj meg magadról.

Hogyan zajlik egy weboldal eladása?

Mielőtt a weboldalad megjelenne az aukciós listán, meg kell adnod egy rakás adatot vele kapcsolatban. Most csak a legfontosabbakat említem meg.

Title (Az aukció címe)
Description (Az aukció leírása, ismertető. Az egyik, ha nem a legfontosabb eleme az aukciónak)
Monetization Methods (Itt adhatod meg, hogy az oldalon milyen fajta kereseti lehetőségek használhatók)

A címnek rövidnek és tartalmasnak kell lennie. Általában használni szokták a címben az oldal PageRank értékét és/vagy, hogy mennyi pénzt termel. Ezenkívül természetesen az oldal témáját is meg kell adnunk, hogy a potenciális vevőnek legyen valami fogalma az oldalról, ha meglátja a címet.

A ‘Description’ részben bővebben adhatod meg az oldal információit. Itt érdemes egy kicsit bővebbre fogni. Én azt tapasztaltam, hogy aki egy-két mondattal elintézi a leírást, annak nem sikerül eladni az oldalát. Milyen információt érdemes itt megadni?

  • Ismertesd az oldalt. Mi az? Mivel foglalkozik?
  • Milyen SEO technikákat alkalmaztál az oldalon.
  • Mennyi bevételt termelt (ne felejtsd el, hogy ezt bizonyítanod is tudni kell)
  • Hogyan kereshet pénzt az oldallal a vevő.
  • Technikai információk

Minden pozitív aspektusát az oldalnak ki kell domborítani, de ha van valami negatívum is, azt sem szabad elhallgatni. Ezzel növelheted a vevők bizalmát, hiszen látják, hogy nem próbálsz meg elhallgatni semmit. Ne felejtsd el megemlíteni, hogy miért adod el az oldalt.

A ‘Monetization Methods’ opciónál meg kell adnod minden pénzügyi/bevételi információt az oldallal kapcsolatban. Ha az oldalad még új akkor lehet, hogy ezt az opciót nem fogod tudni kitölteni. A vevők elváráják, hogy az itt feltüntetett információt képernyőmentésekkel is alátámaszd, melyeket hozzácsatolhatsz az aukcióhoz. A képernyőmentéseket készíthetsz ClickBank, Adsense, Amazon stb. bevételekről.

Hogyan állapítsd meg a weboldal árát?

Ha az oldalad minden hónapban folyamatosan bevételt termel, akkor attól függően, hogy mekkora ez a bevétel megtudod állapítani, hogy mennyit szeretnél kapni érte.

Ha az oldalad nem termel pénzt, akkor sem szabad megijedni; ezeket az oldalakat is megveszik a legtöbbször. Ha az oldalnak nincs jövedelme akkor nem érdemes minimum árat megadni az aukció létrehozásakor. Hozd létre az aukciót az alábbi módon:

“Starting Price” – ez az az összeg ahonnan az aukció indul (ezt állítsd $1-ra)
“Reserve price” – ez a minimum összeg amiért hajlandó vagy megválni az oldaltól (ezt is állítsd $1-ra). A címben ne felejtsd el feltüntetni a “NO RESERVE” kifejezést. Ez vonza a vevőket és gyorsan megszerezheted az első liciteket is ami nagyon fontos.
“Buy it now” – ez a villámár, amiért azonnal elvihetik a weboldalt. Ezt nem fontos megadni, valamint később is megadhatod. Én általában megszoktam várni, hogy hogy meg az aukció és később megadni a villámárat. Ha túl hamar adod meg akkor lehet, hogy még vesztessz is rajta.

Az aukció időtartamát 3 napban állapítsd meg.

Néhány további tipp

Ha valaki licitál az aukciódra, a licitet neked kell először jóváhagyni. Sajnos az egyik gyenge pontja a Flippának, hogy bárki licitálhat. Megtörténhet az, hogy valaki megnyeri az aukciót, de fizetni már nem fog. Ezzel te nem veszíted el a pénzed, viszont kezdheted az aukciót elölről. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt elfogadod valaki licitjét, ellenőrizd le, hogy mikor regisztrált az oldalon, van-e feedback-je a profilján stb. Privát üzenetet is küldhetsz neki. Az alábbi képeken láthatod egy új felhasználó nevét, és egy régebbi felhasználó nevét. Az utóbbinak pozitív visszajelzései vannak, tehát nagy valószínűséggel megbízható.

Ne felejtsd el, hogy sikeres eladás után a Flippa díjat neked mint eladónak kell megfizetni. Ez 5%-a végső eladási árnak, de maximum $2000. A minimum sikerdíj $5. Mivel ezt az összeget az eladónak kell fizetni, ha escrow szolgáltatást veszel igénybe akkor érdemes az escrow díjat a vevőre hárítani.

Milyen oldalakat érdemes meghirdetni a Flippán? Adsense oldalak nagyon kelendőek. A legjobban azok az oldalak mennek, amelyek minimum egy évesek, lehetőleg jó sok tartalommal, backlink-el rendelkezik. Ha forgalom és bevétel is van hozzá akkor szép kis összeget várhatsz érte.

Néha nem érdemes azonnal eladni egy weboldalt. Ha találtál egyjó domain nevet, egy jól jövedelmező témában akkor lehet jobban megéri egy kicsit dolgozni azon a weboldalon. Adj hozzá tartalmat, építs linkeket stb. Hagyd, hogy az oldal megérjen. Valószínűleg sokkal több pénzt kapsz majd érte, mintha egy 2-3 hetes oldalt eladnál.

Egy hasznos kis trükk a licitek elfogadásánál: amint bejöttek az első licitek, hagyd jóvá a legelsőt (a legalacsonyabbat), majd hanyagold a többit minimum 12 órán át. Ennek az a lényege, hogy egy ideig alacsonyan tartsuk az oldal árát. Ez felfogja kelteni a vevők figyelmét mert lehetőséget látnak egy jó vételre, mialatt neked szépen lassan bejön egy halom új licit. 12 óra elteltével néz vissza az aukcióra és hagyd jóvá az összes függőben lévő licitet.

Hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.